KÄRL | ÅDERBRÅCK | VIRKNÅLSBEHANDLING

Åderbråck är en vanlig sjukdom

Åderbråck (varicer) är en sjukdom som beror på förträngningar i blodomloppet. På benens blodådror, venerna, sitter klaffar som gör att blodet rinner tillbaka till hjärtat och inte åt fel håll. Men om klaffarna försvagas eller venerna blir för slappa, ökar trycket – man drabbas av åderbråck.

Drabbar både kvinnor och män

Åderbråck drabbar ca 30 procent av kvinnorna och 15 procent av männen. Åderbråcken uppstår ofta i samband med graviditet när kroppen är tyngre och den hormonella balansen är förändrad. Männens åderbråck utvecklas lite senare i åren och hos patienter i de övre åldrarna är skillnaden mellan könen något mindre.

Vad beror det på

Forskningen visar att åderbråck till stor del är ärftligt. Andra faktorer som har visat sig påverka risken för att utveckla åderbråck är obalans i kvinnligt könshormon, försämrad blodcirkulation och livsstilsfaktorer som brist på motion och övervikt.

Symptom

Åderbråcken visar sig som vidgade och slingrade blodådror, vener, oftast på insidan av underbenen. Om de är ytliga syns de som blå, knöliga upphöjningar i huden. Upplevelsen av åderbråcken varierar beroende på hur grav sjukdomen är. En del patienter ser dem mest som ett estetiskt problem och drar sig för att klä sig barbent även när det är som varmast ute.

 

För andra är åderbråcken av mer smärtsam karaktär. Svullnader på fötterna och anklarna, känsla av spänning eller tyngd samt klåda är vanligt förekommande symptom och ibland kan vätska samlas runt anklarna. Om det går hål på ett åderbråck kan det blöda kraftigt. En del utvecklar eksem ovanpå åderbråcken eller vid anklarna, vilka kan bli bensår som kan vara svåra att läka.

Ytliga kärl på benen som till exempelvis spiders och åderbråck tar vi bort vi med sklerosering – en injektionsbehandling som tar bort blodkärlen med omedelbart resultat.

​Vill du veta vad vi kan göra för dig, kontakta oss via vår växel 08 218 518, chatta med oss eller mejla för ditt bästa erbjudande.